Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
Anasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Üniversitelerden bilim bakanlığına destek

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
eXeLaNCe
••¤THe.TuRKeY¤••
••¤THe.TuRKeY¤••
eXeLaNCe


Erkek
Mesaj Sayısı : 122
Yaş : 32
Nereden : benDe SEvdiĞİM İnSanıN YaNındaYım...
Meslek : LaB.TeK.
Lakap : Saglam GEVEZEymişim
Kayıt tarihi : 14/07/07

Üniversitelerden bilim bakanlığına destek Empty
MesajKonu: Üniversitelerden bilim bakanlığına destek   Üniversitelerden bilim bakanlığına destek EmptyCuma Ağus. 24, 2007 4:54 pm

Üniversitelerden bilim bakanlığına destek
Ankara (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''bilim ve teknolojiden sorumlu bir bakanlık kurulması'' yönündeki açıklamaları, üniversitelerce olumlu karşılandı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, yeni kurulacak hükümette ''bilim ve teknoloji bakanlığı''nın olmasını pozitif karşıladığını bildirdi. Türkiye'nin bilgi ve teknoloji üretmeden gelişmiş ülkeler arasında yer almasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Akbulut, ''kişi başına düşen geliri AB ülkelerinin seviyesine getirmenin yolu buradan geçiyor. Bunun formülü çok basit. Bilgi ve teknoloji üretmek için Ar-Ge'ye ayrılan pay yüksek olacak. Türkiye'nin, Ar-Ge'ye 2002-2003 yıllarında ayırdığı pay, yüzde 0.67 idi. AB ülkelerinde bu oran yüzde 2'yi buluyordu. 2010 hedefleri ise bu oranın yüzde 3'e çıkarılmasıydı.

Geçen 4,5 yılda ciddi kaynaklar ayrılmasına rağmen Ar-Ge'ye ayrılan pay yüzde 1'i bile bulmadı. Bu, işin bir sisteme bağlı olmamasından ve bu işle ilgili bir bakanlığın bulunmamasından kaynaklanıyor'' dedi. Bilim ve teknoloji konusundaki Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi konusunda TÜBİTAK'ın yetkili olduğuna işaret eden Akbulut, ancak bu kurumun Başbakanlık tarafından tahsis edilen kaynakları dağıtamadığını iddia etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, bilim ve teknoloji bakanlığının birçok Avrupa ülkesinde olduğunu, Türkiye'de de olmasını olumlu karşıladığını bildirdi.
''TÜBİTAK, bu işleri yüklenmiş durumda ancak yeterince yerine getiremiyor bu görevleri'' diye konuşan Aras, şöyle devam etti: ''Bakanlık, üniversitelerin araştırmalarına kaynak ayıracaksa iyi olur. TÜBİTAK'ın elindeki paralar üniversitelere yeterince iletilemedi. Gelişmiş ülkeler bilim ve teknolojiye ayırdığı, üniversitelere verdiği
kaynağı artırdıkça refahları da arttı.''

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen de bu uygulamanın ileri ülkelerde var olduğunu belirterek, ''Ancak bakanlık kurmakla bitmiyor, yeterli kaynak ayrılmazsa işe yaramaz. Bakanlığın elinde maddi imkan olmazsa sadece katiplik görevi yapar. Türkiye'nin, bilim ve teknolojide Ar-Ge'ye ayırdığı payı yüzde 2'lerin üzerine çıkarması gerekiyor'' diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da bilgi çağı olarak kabul edilen günümüzde bilim ve teknolojiyle ilişkili bir bakanlığın kurulmasının yararlı olacağını düşündüğünü söyledi.Yamaç, şunları söyledi: ''Böyle bir bakanlığın kendi alanında etkin bir işleyiş gösterebilmesi ve başarılı olabilmesi ise yeterli maddi kaynak ayrılması ve üniversitelerle gerekli iş birliğinin yapılmasıyla mümkündür.''
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.geveze.tk
 
Üniversitelerden bilim bakanlığına destek
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: |-™º°¨¨°º©HaYaT.YaŞaM©º°¨¨°º™-| :: ...:::GüNCeL HaBeRLeR:::...-
Buraya geçin: